Niesamowita pokrzywa

Pokrzywa jest powszechnie występującą w Polsce rośliną o znanych i docenianych walorach  leczniczych, które znane i stosowane są już od pokoleń.

Pokrzywa jest zielem niezwykle obfitym w witaminy i związki mineralne. Zawiera witaminy A, C, E, B1, B2, B3, B5 i K, polifenole, flawonoidy, karotenoidy, chlorofil, serotoninę, histaminę, kwasy krzemowy i mrówkowy, kwas pantotenowy, olejki eteryczne, acetylocholinę, jest bogatym źródłem wapnia, potasu, selenu, cynku, manganu, fosforu i żelaza.

Najpowszechniejszym jej zastosowaniem w medycynie jest leczenie schorzeń układu moczowego. Pokrzywa ma działanie moczopędne, pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn, używana jest w profilaktyce kamicy nerkowej i dny
moczanowej. Ma pozytywny wpływ na układ trawienny. Reguluje pracę wątroby trzustki i żołądka. Pozytywnie wpływa na przemianę materii.

Pokrzywa utrzymuje poziom cukru we krwi na stabilnym poziomie, może być więc pomocna u osób chorujących na cukrzycę.  Dzięki dużej zawartości żelaza chroni przed anemią, niedokrwistością, przyczynia się do zwiększenia ilości hemoglobiny i erytrocytów we krwi. Pomaga we wzmocnieniu odporności organizmu. Pijąc napar z pokrzywy codziennie, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym możemy się uchronić przed wieloma chorobami.
Warto pić pokrzywę, gdy jesteśmy alergikami. Stosowana regularnie zmniejsza objawy alergii, wykazuje działanie przeciwzapalne. Jako roślina bogata w antyutleniacze zalecana jest w profilaktyce antynowotworowej (niweluje uszkodzenia komórek spowodowane przez wolne rodniki).

Pokrzywa jest także składnikiem wielu suplementów dedykowanych poprawie stanu skóry włosów i paznokci. Spożywanie jej może się przyczynić do zmniejszenia wypadania włosów.