Ozonowanie owoców i warzyw – co to nam daje?

Ozon jest alotropową odmianą tlenu występującą w trzech stanach skupienia: stały, gazowym, ciekłym. Gęstość ozonu w postaci gazowej jest większa niż powietrza. W tym stanie jest ona także bardziej ciężki niż tlen. Jedna cząsteczka ozonu zbudowana jest z trzech atomów tlenu. Ozon w postaci gazu jest niepalący się, ale wpływa na podtrzymanie procesu spalania. Jest on bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie, rozpuszcza się w niej o wiele łatwiej od tlenu.

Jak działa ozon?

Jest on bardzo silnym przeciwutleniaczem wykorzystywanym do dezynfekcji, deratyzacji oraz do uzdatniania wody. Z ozonu w bardzo szeroki zakresie korzysta przemysł spożywczy. Dzięki jego właściwościom trafiająca do sprzedaży woda mineralna jest wolna od bakterii i drobnoustrojów. Z ozonu korzysta również przemysł kosmetyczny i farmaceutyczny. W coraz szerszym zakresie korzysta z niego także taki dział przemysłu spożywczego i rolnictwa, jakim jest przechowalnictwo płodów rolnych, a w szczególności owoców i warzyw. Ozon neutralizuje przykre zapachy takie, jak: wymiocin, kału, moczu, dymu papierosowego, spalenizny, świeżych farb. Zabija wirusy, bakterie i odświeża powietrze.

Jakie są zalety ozonowania warzyw i owoców?

Już od ponad stu lat ozon jest wykorzystywany w Stanach Zjednoczonych oraz krajach zachodniej Europy do oczyszczania wody do picia. W Polsce rozwiązanie to jest jeszcze rzadko stosowane. Jako pierwsi zdecydowali się wykorzystać właściwości ozonu producenci butelkowanej wody mineralnej. Do zalet ozonowania bardziej przekonani są zwykli zjadacze chleba. Już od dłuższego czasu dużą popularnością wśród osób prywatnych cieszą się ozonatory nie tylko do ozonowania powietrza, ale także wody i żywności. Ozonator to nieskomplikowane w obsłudze urządzenie, które pozwala na wytworzenie w domowych warunkach ozonu. Ozonatory te często służą do ozonowania wody. Ozon usunie z niej związki, które pogarszają jej smak i zapach. Woda po ozonowaniu może służyć do picia, przygotowywania posiłków, mycia niemowlęcych smoczków i butelek. Domowe ozonatory do żywności można wykorzystać także do ozonowania warzyw i owoców. Pamiętajmy, że już od wielu lat powszechnie w rolnictwie stosuje się fungicydy i pestycydy, sięga się także po hormony i antybiotyki. Wraz z owocami i warzywami trafiają one do naszego układu pokarmowego, gdyż nie da się ich usunąć z powierzchni wody myjąc je pod bieżącą wodą. Ozonowanie owoców i warzyw nie tylko jest skuteczną i bezpieczną metodą usunięcia pozostałości fungicydów i pestycydów, ale także pozwala pozbyć się bakterii i pasożytów, którymi mogą one być zanieczyszczone. Pod wpływem ozonu nie zmienią one swojego smaku i zapachu, a wręcz na nim zyskają. Kolejną zaletą ozonowania owoców i warzyw jest pozbycie się mikroorganizmów odpowiedzialnych za ich psucie się. Ozonując warzywa i owoce przedłużymy ich trwałość, a więc także oszczędzimy – mniej owoców i warzyw trafi na śmietnik.

Sztucznie wytworzony ozon w ozonatorach samochodowych można wykorzystać także do odgrzybiania klimatyzacji.