Ozonowanie żywności

ozon

Ozon ma obecnie bardzo szerokie zastosowanie. Jego właściwości są wykorzystywane zarówno w gospodarce, jak i przez osoby prywatne, do użytku domowego. Mimo, że nadal wiele osób ma spore wątpliwości co do tego czy stosowanie ozonu jest do końca bezpieczne, przy zachowaniu wszystkich wskazówek użytkowania ozonatorów, nie musimy się obawiać jakichkolwiek skutków ubocznych. W bardzo krótkim czasie, ozon zamienia się bowiem w tlen, przez co wystarczy chwila aby móc cieszyć się zdrowym, świeżym powietrzem. To właśnie z tego powodu, dzisiaj coraz częściej stosuje się również ozonowanie żywności.

Ozon w przemyśle spożywczym

Ozon w postaci gazowej, jak i woda ozonowana, mają niezwykle pozytywny wpływ na produkty spożywcze, takie jak chociażby warzywa, owoce, mięso, ryby czy jaja. To właśnie z tego powodu, ozon jest tak chętnie stosowany w branży spożywczej, która już jakiś czas temu dostrzegła zalety regularnego ozonowania.

Najważniejszą zaletą ozonowania produktów żywnościowych jest ich dokładna dezynfekcja , dzięki której pozbyć się można zarówno brudu, jak i bakterii czy pestycydów znajdujących się na poszczególnych produktach. Co więcej, ozon ma również wpływ na to, iż ozonowane produkty mają dłuższy okres przydatności do spożycia, czyli po prostu psują się znacznie wolniej. Oczywiście, bez stosowania jakichkolwiek sztucznych środków chemicznych. Dzięki temu, zdecydowanie minimalizują się straty, które wpływają negatywnie na działalność danego przedsiębiorstwa. Dodatkowo, produkty myte wodą ozonowaną wyglądają doskonale i mają ładny zapach, co przekłada się na większe zainteresowanie nimi ze strony klientów.

Ozon w branży spożywczej używany jest jednak również do dezynfekcji linii produkcyjnej i urządzeń. W dużej mierze skraca to czas, jaki jest potrzebny na dokładne oczyszczenie takich sprzętów i co niezwykle istotne, jest to bardzo skuteczna metoda dezynfekcji.

Ozonowanie żywności w domu

Obecnie, każdy z nas może sobie pozwolić na oczyszczanie zakupionej żywności przy pomocy ozonu w warunkach domowych. Ozonatory, zwłaszcza polskiej produkcji stają się coraz popularniejszym sprzętem w polskich domach, głównie z uwagi na fakt, iż dzięki nim możemy szybko i przede wszystkim skutecznie przygotować produkty spożywcze do zjedzenia. Trwa to dosłownie kilka chwil, dlatego oczyszczać jedzenie możemy zarówno tuż po przyniesieniu go do domu, jak i przed samym jego wykorzystaniem.

W związku z tym, że liczba dostępnych urządzeń tego typu bardzo szybko wzrasta, bez wątpienia znajdziemy taki produkt, który spełni nasze wymagania w kwestii ceny, jak i jakości.