Pestki arbuza są jednym z najbardziej niedocenianych produktów spożywczych. Zazwyczaj się je wypluwa i wyrzuca, a tymczasem jest to produkt pełen wartości odżywczych i składników wykazujących korzystny wpływ na zdrowie. Pestki dostarczają mnóstwo białka i zdrowych tłuszczy, a także magnez, żelazo, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Obniżają poziom cukru we krwi, działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo i chronią organizm przed toksynami.

Jak widać, nie warto wyrzucać pestek z arbuza, gdyż są bardzo korzystne dla zdrowia. Suszone i prażone nasiona to smaczna przekąska pełna wartości odżywczych, którą można zastąpić chipsy. W smaku pestki arbuza przypominają nasiona słonecznika połączone z orzechami.

Wartości odżywcze pestek z arbuza

Pestki arbuza są dość kaloryczne. 100g suszonych nasion dostarcza organizmowi 557 kcal, dużo tłuszczy i białka. Zawierają także dużo argininy – aminokwasu, który reguluje ciśnienie krwi w organizmie i zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Jeśli chodzi o tłuszcze to w pestkach arbuza spotkamy głównie nasycone, jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe i kwasy omega-6. Nasiona arbuza dostarczają także dużych ilości magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu i witamin z grupy B.

W pestkach arbuza znaleźć można także wiele związków o charakterze przeciwutleniaczy, które chronią komórki, białka i DNA przed wolnymi rodnikami, zmniejszając ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy, chorób układu krążenia i neurodegeneracyjnych. Te antyoksydanty to przede wszystkim saponiny, alkaloidy, taniny, flawonoidy i związki fenolowe, które dodatkowo ograniczają przedwczesne starzenie.

Właściwości lecznicze pestek arbuza

Pestki arbuza wykorzystywane są przy leczeniu infekcji układu moczowego i przy nocnych moczeniach. Są również skuteczne w leczeniu robaczyc przewodu pokarmowego. Wykorzystuje się je również przy kamieniach przewodu pokarmowego, obrzękach, zatruciach alkoholem, do regulacji ciśnienia krwi, obniżenia poziomu cukru i przy biegunkach.

Badania naukowe również wykazują zbawienny wpływ pestek arbuza na ludzki organizm. Wykazano, że mają one działanie przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeczyszczające, antyutleniające, przeciwzapalne, przeciwbólowe, hamują rozrost prostaty, hamują rozwój cukrzycy, obniżają ciśnienie krwi i wspierają pracę nerek i wątroby.

Pestki arbuza spokojnie można zaliczyć do grona tzw. “superfoods”. Nie warto ich wyrzucać, lepiej zbierać, suszyć bądź prażyć i dodawać do codziennych posiłków. Na pewno wpłynie to pozytywnie na zdrowie.

Kolejne tematy dietetyczne zaoferuje portal altruismonline.com – jest on poświęcony tematyce kulinarnej i zdrowotnej